header image

Begeleider Maatschappelijke Zorg

Begeleider Maatschappelijke Zorg

Vind je het leuk om met mensen te werken? Kun je goed omgaan met onverwachte situaties? Dan is de opleiding Begeleider Maatschappelijke Zorg iets voor jou!

Het beroep

Sommige mensen hebben extra hulp nodig. Dit kunnen bijvoorbeeld mensen met ouderdomsziekten zijn, vluchtelingen of dak- en thuislozen of mensen met een verstandelijke of lichamelijke beperking. Als begeleider maatschappelijke zorg ondersteun je deze mensen met wonen en een dagbesteding, zoals werken of vrije tijd. Ook kun je lichamelijke zorg bieden. Samen met een team zorg je ervoor dat ze zo zelfstandig mogelijk kunnen leven. Je leert hoe je het beste met je cliënten communiceert en hoe je ze kan begeleiden in hun dagelijkse leven. Dat wisselt van hulp bij het aankleden tot het maken van een tandartsafspraak. Al je zorg en begeleiding is gericht op de gezondheid en welbevinden van de cliënten waar je mee werkt. 

Ontdek meer over deze opleiding

Niveau

Duur

Leerweg

Niveau 3

2-3 jaar

BOL / BBL

BOL

aanmelden arrow right

Let op: Voor het aanmelden is een DigiD nodig. Hou deze bij de hand.

BBL

aanmelden arrow right

Let op: Voor het aanmelden is een DigiD nodig. Hou deze bij de hand.

Zó werkt het aanmelden

Weten hoe het aanmelden werkt of heb je hier hulp bij nodig?

img

‘Ik houd ervan mensen te ondersteunen in hun dagelijkse dingen. Elke dag is anders!’

lijst afbeelding

Begeleider Maatschappelijke Zorg BBL

De opleiding

De opleiding Begeleider Maatschappelijke Zorg is op niveau 3. De BOL opleiding duurt 3 jaar en de BBL-variant duurt 2 jaar. Tijdens de opleiding leer je hoe je zorg en begeleiding geeft aan mensen met verschillende soorten problemen. Uiteraard ga je je tijdens theorielessen verdiepen in de diverse doelgroepen waar je mee te maken kunt krijgen. Daarnaast leer je hoe je een begeleidingsplan maakt en hoe je dit overlegt met familie en andere begeleiders van de cliënt. Je luistert en praat veel met de mensen waarmee je werkt. Daarom oefen je communicatieve vaardigheden op school. Naast alle vakken die je op school krijgt, ga je ook meerdere keren op stage (beroeps praktijk vorming). In de praktijk leer je immers het beste. 

Heb je deze opleiding afgerond, dan kun je de specilistenopleiding volgen tot Persoonlijk Begeleider Maatschappelijke Zorg niveau 4. Deze opleiding duurt 1 jaar. Je gaat dan één dag in de week naar school en de overige dagen werk je of loop je stage. 

Specialistenopleiding – 1 jaar

Met een diploma Begeleider Maatschappelijke Zorg (niveau 3) kun je de specialistenopleiding volgen tot Persoonlijk Begeleider Maatschappelijke Zorg. Deze opleiding duurt één jaar. Dat betekent dat je één dag naar school gaat en een baan/stage hebt van minimaal 15 uur op een PBMZ erkende leer/werkplek.

Kans op werk

Op de site kiesmbo.nl zie je wat je kansen op werk zijn in Nederland. Dit varieert per jaar en ook per regio.