header image

Helpende Zorg & Welzijn

Helpende Zorg & Welzijn

Jij kiest voor Helpende Zorg & Welzijn omdat je in staat bent om iedereen te helpen. Van kinderen tot ouderen tot mensen met een beperking. Jij bent er voor iedereen en deinst niet terug voor het organiseren van leuke activiteiten.

Het beroep

Voor jouw inspanningen krijg je veel terug: cliënten / zorgvragers die blij zijn met jouw hulp en de fijne leefomstandigheden die jij hebt helpen creëren in hun thuissituatie of in de zorg- of welzijnsinstelling. Je kunt echt een verschil maken in de kwaliteit van leven. Als helpende word je breed opgeleid. Naast persoonlijke verzorging neem je ook huishoudelijk werk op je. Je helpt bij het eten en drinken, het wassen en bij de verzorging van de haren. Ook organiseer je activiteiten en voer je ze uit.

Ontdek meer over deze opleiding

Niveau

Duur

Leerweg

Niveau 2

2 jaar

BOL

Helpende Zorg & Welzijn BOL

aanmelden arrow right

Let op: Voor het aanmelden is een DigiD nodig. Hou deze bij de hand.

Zó werkt het aanmelden

Weten hoe het aanmelden werkt of heb je hier hulp bij nodig?

img

‘Ik heb voor Helpende Zorg & Welzijn gekozen omdat ik het altijd fijn heb gevonden om andere mensen te helpen en te verzorgen. Ik vind de praktijk wel leuker dan de theorie, omdat ik beter met mijn handen ben dan met mijn hoofd’

Toelatingseisen niveau 2

Voor de opleiding op niveau 2 heb je nodig:
– een vmbo-diploma (tl, gl, kl, bl), of
– een overgangsbewijs van de derde naar de vierde klas havo/vwo, of
– een entree-diploma, of
– een AKA-diploma, of
– een mbo-diploma op niveau 1.

Dienstverlening

De opleiding Helpende Zorg en Welzijn valt onder de sector Dienstverlening. Werk je in deze sector dan hebben je werkzaamheden een ondersteunend karakter. De inhoud van je werk is afhankelijk van de soort organisatie waar je in werkt. Je kunt binnen de sector in diverse organisaties aan het werk. Denk bijvoorbeeld aan een school, een zorg- of overheidsinstelling of een groot bedrijf. De doelgroep waarmee je te maken hebt is erg divers en varieert in leeftijd, cultuur, leefstijl en maatschappelijke positie. Werk je in de dienstverlening dan is het belangrijk dat je een ondersteunende, dienstverlenende houding hebt en dat je servicegericht bent. Je houdt rekening met en speelt in op de behoefte en verwachtingen van je klant. Ook is het belangrijk dat je sociaal en integer bent.

De opleiding

De opleiding Helpende Zorg en Welzijn is op niveau twee en duurt twee jaar. Elk schooljaar heeft vier periodes van ongeveer tien weken. Voor je beroep heb je theoretische kennis nodig.  Die krijg je op school aangeboden. Het beroep leer je het best in de praktijk. Daarom is er ook veel tijd ingeruimd voor de beroepspraktijkvorming (stage).

Kans op werk

Na de opleiding Helpende Zorg en Welzijn is er een redelijke kans op werk in het Noorden. Op de site KiesMBO, krijg je zicht op je kansen op de huidige arbeidsmarkt per regio. Het is een momentopname. De kansen kunnen over een paar jaar anders zijn, zowel in positieve als negatieve zin.