header image

Persoonlijk Begeleider Maatschappelijke Zorg

Persoonlijk Begeleider Maatschappelijke Zorg

Heb jij passie voor mensen, ben jij zorgzaam en vind je het fijn om van betekenis te zijn voor een ander? Dan is deze opleiding iets voor jou!

Het beroep

Als persoonlijk begeleider maatschappelijke zorg werk je in de hulp- en dienstverlening. Je begeleidt en verzorgt cliënten die complexe vragen hebben. Sommige cliënten wonen in een instelling en hebben langdurige ondersteuning nodig. Andere cliënten hebben tijdelijk een steuntje in de rug nodig om hun leven weer op orde te krijgen. Je kunt hierbij denken aan verslaafden, dak- en thuislozen, vrouwen die hun onderkomen in een blijf-van-mijn-lijfhuis zoeken of mensen met een lichamelijke of verstandelijke beperking. Je hebt direct contact met de cliënten en ondersteunt en helpt hen op basis van hulpvragen. Je hebt coördinerende taken en schrijft ondersteuningsplannen. Ook beheers je de nodige verzorgende en verpleegtechnische handelingen. 

Met dit diploma kun je aan het werk in bijvoorbeeld de gehandicaptenzorg, ouderenzorg, psychiatrie, verslaafdenzorg of in een blijf-van-mijn-lijfhuis. Ook is het mogelijk om door te leren op het hbo. Hierbij kun je denken aan bijvoorbeeld de opleiding SPH, Maatschappelijke Gezondheidszorg of HBO-V.

Ontdek meer over deze opleiding

Niveau

Duur

Leerweg

Niveau 4

3-4 jaar

BOL / BBL

BBL

aanmelden arrow right

Let op: Voor het aanmelden is een DigiD nodig. Hou deze bij de hand.

BOL (niv. 4)

aanmelden arrow right

Let op: Voor het aanmelden is een DigiD nodig. Hou deze bij de hand.

Zó werkt het aanmelden

Weten hoe het aanmelden werkt of heb je hier hulp bij nodig?

img

‘Ik houd ervan zelf ook de handen uit de mouwen te steken als ik de jongeren begeleid.’

lijst afbeelding

Persoonlijk Begeleider Maatschappelijke Zorg BBL

Toelatingseisen niveau 4

Voor een opleiding op niveau 4 heb je nodig:
– een vmbo-diploma (tl of gl), of
– een overgangsbewijs van de derde naar de vierde klas havo/vwo, of
– een mbo-diploma op niveau 2 of 3.

Heb je een kaderdiploma en wil je een opleiding volgen op niveau 4, dan volgt er eerst een adviesgesprek.

De opleiding

De opleiding Persoonlijk Begeleider Maatschappelijke Zorg is op niveau 4. De opleiding duurt 3 jaar. Elk schooljaar bestaat uit vier periodes van ongeveer 10 weken.

De praktijk staat centraal in de opleiding. Dat betekent dat je vanaf het begin van je opleiding te maken krijgt met situaties waarmee je als beginnend beroepsbeoefenaar in aanraking kunt komen. Je krijgt op school regelmatig les van mensen uit het werkveld. Ook zoek je de praktijk op door middel van excursies en instellingsbezoeken.

Tijdens de opleiding leer je omgaan met de verschillende doelgroepen. Je leert jezelf als toekomstig begeleider goed kennen. Dit komt aan de orde in onder andere de volgende lessen: sociale vaardigheden, oriëntatie op doelgroepen, beeldende vakken, methodische vaardigheden, drama en sport. Al in het eerste jaar van je opleiding ga je één dag in de week stage lopen in een instelling van je keuze. Hoe verder in de opleiding hoe meer je in en van de praktijk gaat leren.

Stage

ROC Menso Alting heeft voldoende goede stageplaatsen en werkt hierin samen met Alfa-college, Noorderpoort en Drenthe College. Het is ook mogelijk om een internationale stage te doen!

Specialistenopleiding – 1 jaar

Met een diploma Begeleider Maatschappelijke Zorg (niveau 3) kun je de specialistenopleiding volgen tot Persoonlijk Begeleider Maatschappelijke Zorg. Deze opleiding duurt één jaar. Dat betekent dat je één dag naar school gaat en een baan/stage hebt van minimaal 15 uur op een PBMZ erkende leer/werkplek.

Kans op werk

Na de opleiding Persoonlijk Begeleider Maatschappelijke Zorg heb je in het Noorden ruim voldoende kans op een baan. Op de site www.kiesmbo.nl krijg je zicht op je kansen op de huidige arbeidsmarkt. Het is een momentopname. De kansen kunnen over een paar jaar anders zijn, zowel in positieve als in negatieve zin.