header image

Verzorgende-IG

Verzorgende-IG

Kun je goed met mensen omgaan en behandel je cliënten met respect? Heb je interesse in mensen die ouder worden, ziek of gehandicapt zijn? Lijkt het je leuk om mensen te verzorgen? Kun je goed samenwerken met collega’s, maar ook zelfstandig werken?
Dan is de opleiding Verzorgende-IG net iets voor jou. 

Het beroep

Als verzorgende verleen je zorg en begeleiding aan de zorgvrager. Je kijkt daarbij naar de mogelijkheden en wensen van de zorgvrager. Je helpt en ondersteunt bij dat wat moeilijk gaat. Deze zorg kan lichamelijk zijn, maar ook begeleidend en ondersteunend bij het huishouden en het wonen. Je hebt veel contact met de zorgvrager en je staat dag en nacht voor hen klaar. Je voert ook verpleegtechnische handelingen uit, zoals het verzorgen van een rode wond en het toedienen van medicijnen. De doelgroep waarmee je werkt kunnen ouderen zijn, mensen met een lichamelijke- of verstandelijke beperking of een gezin waar net een baby is geboren.

Ontdek meer over deze opleiding

Niveau

Duur

Leerweg

Niveau 3

2-3 jaar

BOL / BBL

BOL

aanmelden arrow right

Let op: Voor het aanmelden is een DigiD nodig. Hou deze bij de hand.

BBL

aanmelden arrow right

Let op: Voor het aanmelden is een DigiD nodig. Hou deze bij de hand.

Zó werkt het aanmelden

Weten hoe het aanmelden werkt of heb je hier hulp bij nodig?

img

‘Ik vind het leuk om mensen te verzorgen en te begeleiden bij hun dagelijkse dingen.’

lijst afbeelding

Maatschappelijke Zorg en Verzorgende-IG BBL

Toelatingseisen

Voor een opleiding op niveau 3 heb je nodig:
– een vmbo-diploma (tl, gl, kl), of
– een overgangsbewijs van de derde naar de vierde klas havo/vwo, of
– een mbo-diploma op niveau 2 of een gelijkwaardig (niet verwante) mbo-diploma op niveau 3

De opleiding

De opleiding Verzorgende-IG is een opleiding op niveau 3. De BOL-opleiding duurt 3 jaar en de BBL variant 2 jaar. Elk schooljaar heeft 4 periodes van ongeveer 10 weken. Voor je toekomstige beroep heb je theoretische kennis nodig. Die krijg je op school aangeboden. Je leert hoe je diverse verpleegtechnische handelingen kunt verrichten en uiteraard veel over het menselijk lichaam. Je krijgt onder andere het vak communicatieve vaardigheden en oefen je hoe je in verschillende situaties kunt reageren. Het beroep leer je het best in de praktijk. Daarom is er veel tijd ingeruimd voor de beroepspraktijkvorming (BPV is stage). Vanaf het begin van je opleiding werk je vanuit echte werksituaties en krijg je opdrachten die te maken hebben met je beroep. 
Na deze opleiding kun je in een half jaar tijd het diploma Begeleider Maatschappelijke Zorg (niveau 3) halen. We noemen dit de brede variant, een combinatie van verzorgende en begeleider. 

Stage

ROC Menso Alting heeft voldoende goede stageplaatsen en werkt hierin samen met Alfa-college, Noorderpoort en Drenthe College. Het is ook mogelijk om een internationale stage te doen!

Kans op werk

Na de opleiding Verzorgende-IG heb je ruim voldoende kans op werk. Op de site www.kiesmbo.nl krijg je zicht op je kansen op de huidige arbeidsmarkt. Het is een momentopname. De kansen kunnen over een paar jaar anders zijn, zowel in positieve als negatieve zin.