header image

Mbo-Verpleegkundige

Mbo-Verpleegkundige

Heb jij: talent voor organiseren, een flexibele instelling en hart voor mensen? Dan is de opleiding Mbo-Verpleegkundige jou op het lijf geschreven.

Het beroep

Als verpleegkundige werk je veel zelfstandig en heb je te maken met ingewikkelde zorg. Je stelt rapporten en verpleegplannen op, je geeft medicijnen, injecties en legt infusen aan. Je geeft voorlichting, advies en instructies over bijvoorbeeld gezond gedrag of het gebruik van hulpmiddelen. In de psychiatrie en de verstandelijk gehandicaptenzorg ben je over het algemeen meer begeleidend aan het werk dan zorgend. Verpleegkundigen kunnen aan het werk in een (psychiatrisch) ziekenhuis, een instelling voor mensen met een verstandelijke beperking of in een revalidatiecentrum. Met je diploma Mbo-Verpleegkundige kun je ook doorstromen naar het hbo, bijvoorbeeld naar de opleiding HBO-V. Voor je toekomstige beroep heb je theoretische kennis nodig. Die krijg je op school aangeboden. Hierbij kun je denken aan ziekteleer, psychologie en het schrijven van zorg- en verpleegplannen.

Ontdek meer over deze opleiding

Niveau

Duur

Leerweg

Niveau 4

4 jaar

BOL

Wil je je inschrijven voor deze opleiding?

aanmelden arrow right

Let op: Voor het aanmelden is een DigiD nodig. Hou deze bij de hand.

Zó werkt het aanmelden

Weten hoe het aanmelden werkt of heb je hier hulp bij nodig?

img

‘Het totaalplaatje vind ik ontzettend leuk: de technische handelingen die ik mag doen,zoals het schoonmaken van een wond of het injecteren van medicatie en daarnaast het contact met de patiënt.’

Toelatingseisen niveau 4

Voor een opleiding op niveau 4 heb je nodig:
– een vmbo-diploma (tl of gl), of
– een overgangsbewijs van de derde naar de vierde klas havo/vwo, of
– een mbo-diploma op niveau 2 of 3.

Heb je een kaderdiploma en wil je een opleiding volgen op niveau 4, dan volgt er eerst een adviesgesprek.

De opleiding

De opleiding Mbo-Verpleegkundige is op niveau 4 en duurt 4 jaar. Elk schooljaar heeft 4 periodes van ongeveer 10 weken. Voor je toekomstige beroep heb je theoretische kennis nodig. Die krijg je op school aangeboden. Hierbij kun je denken aan ziekteleer en het schrijven van verpleegplannen. Het beroep leer je het best in de praktijk. Daarom is er veel tijd ingeruimd voor de beroepspraktijkvorming (BPV is stage). Ook op school staat de praktijk centraal. Vanaf het begin van je opleiding werk je vanuit echte werksituaties en krijg je opdrachten die te maken hebben met je beroep. Bij ons volg je de opleidingen binnen de sector gezondheidszorg via de beroepsopleidende leerweg (BOL). Je gaat dagelijks naar school en je doet praktijkervaring op tijdens je stage bij een erkend leerbedrijf.

Stage

ROC Menso Alting heeft voldoende goede stageplaatsen en werkt hierin samen met Alfa-college, Noorderpoort en Drenthe College. Het is ook mogelijk om een internationale stage te doen!

Kans op werk

Na de opleiding Mbo-Verpleegkundige heb je ruim voldoende kans op werk. Op de site www.kiesmbo.nl krijg je zicht op je kansen op de huidige arbeidsmarkt. Het is een momentopname. De kansen kunnen over een paar jaar anders zijn, zowel in positieve als negatieve zin.

img
img
img
img