Opleiding Kraamzorg – Volwassen onderwijs

Bij ons kun je op verschillende manier een opleiding tot kraamverzorgende volgen. Je vindt alle informatie over de mogelijkheden hieronder.

 1. Bij ons kun je een tweejarige opleiding tot kraamverzorgende volgen. Je doet de opleiding Maatschappelijk Verzorgende-IG (BBL). Als Maatschappelijk Verzorgende IG word je breed opgeleid en kun je gaan werken met verschillende doelgroepen, onder andere in de kraamzorg! Lees meer over de opleiding Maatschappelijk Verzorgende-IG in folder in de bijlage.
 2. De branche erkende opleiding tot kraamverzorgende. Je volgt een opleiding van 15 maanden tot kraamverzorgende. Lees verder op deze pagina voor meer informatie over deze mogelijkheid.
 3. Keuzedeel verdieping in de kraamzorg. Een korte scholing voor mensen met een Maatschappelijk Verzorgende-IG diploma die werkzaam zijn in een andere sector, maar graag de kraamzorg in willen. Lees hier meer over het keuzedelen. 

Het beroep

Als kraamverzorgende word je ingezet in situaties vlak voor, tijdens en (gemiddeld) acht dagen na de geboorte van een baby. In de kraamzorg staan zowel de moeder als de pasgeborene centraal. In deze verschillende situaties kun je inschatten welke zorg en begeleiding er nodig is. Je hebt een professionele houding en kunt met kennis van zaken het beroep uitoefenen. Je observeert, signaleert en coördineert.
De kraamverzorgende werkt intensief samen met onder andere de verloskundige en overige professionals in de geboortezorg.

Het werken in de kraamzorg is afwisselend, uitdagend en veelzijdig.

Belangrijke persoonskenmerken van een kraamverzorgende zijn:
Flexibel, sociaal, geduldig, zorgzaam, praktisch en betrouwbaar, daarnaast kun je goed samenwerken en blijf je ook in acute situaties rustig en alert.

Om deel te kunnen nemen aan deze brancheopleiding moet je eerst solliciteren en aangenomen worden bij een kraamzorgorganisatie. Zodra je bent aangenomen bij een organisatie, kan je werkgever je aanmelden voor de brancheopleiding.

De opleiding

Wanneer je bij het ROC Menso Alting de branche opleiding tot kraamverzorgende gaat volgen dan weet je dat je hebt gekozen voor kwaliteit. De docenten waar je door wordt begeleid en opgeleid kennen het beroep en werken nauw samen met de kraamzorgorganisaties in de regio.

De opleiding voldoet aan de eisen van het branche erkend diploma kraamverzorgende. Deze brancheopleiding is getoetst en geaccrediteerd door het College Zorg Opleider (CZO). Het CZO houdt toezicht op de kwaliteit van zorgopleidingen.

In februari 2023 start een nieuwe groep voor de opleiding tot kraamverzorgende. De opleiding duurt 15 maanden en volg je in een combinatie van werken en leren. Gedurende de eerste vier weken ga je meerdere dagdelen naar school. Daarna alleen op de vrijdag volgens het lesrooster.

Naast de studieovereenkomst die je met school afsluit voor de duur van de opleiding, wordt er een leerarbeidsovereenkomst met het leerbedrijf afgesloten.

Het is de bedoeling dat je zelf vóór aanvang van de opleiding op zoek gaat naar een leerplaats bij een erkend leerbedrijf. Aan het eind van de opleiding ontvang je een door de CZO erkend branche diploma tot kraamverzorgende.

Studiebelasting

Onderwijstijd: 300 uren (gedeelte e-learning)
Praktijkuren: 900 uren (minimale aanstelling van 24 klokuren)

Kosten

Opleidingskosten zijn voor schooljaar 2022-2023 vastgesteld op € 2400,00*, inclusief boeken.
*Prijswijzigingen voorbehouden

De opleiding gaat van start bij 20 aanmeldingen en meer. Bij minder aanmeldingen kan het zijn dat we de opleiding wel kunnen aanbieden, maar zal het cursusgeld worden verhoogd. De boekenlijst ontvang je na je aanmelding.

Instroomeisen

De volgende instroomeisen hanteren we voor de opleiding tot kraamverzorgende:

 • Leeftijd: 19 jaar of ouder
 • Minimaal één van de onderstaande diploma’s:
  • Een vmbo diploma (kaderberoepsgerichte-, gemengde- of theoretische leerweg)
  • MBO-2 of MBO-3 vakopleiding
  • Overgangsbewijs HAVO of VWO van leerjaar 3 naar leerjaar 4
  • Nederlandse taal beheersing op gemiddeld 2F niveau (evt. kan er een toets worden afgenomen)
 • Een dienstverband met een geldige leerarbeidsovereenkomst kraamverzorgende.

Vrijstellingen kunnen mogelijk gegeven worden op basis van een zorg gerelateerde achtergrond.

Aanmelden

In februari 2023 starten we met een nieuwe groep voor de opleiding kraamverzorgende.
Meld je aan voor de opleiding Kraamzorg via de website van CAMBO. Klik op de link hieronder.

Inschrijfformulier kraamzorg (branche erkend)