Word kraamverzorgende

Welkom bij ROC Menso Alting, de start van jouw carrière als kraamverzorgende!

Wat leuk dat jij erover nadenkt om een opleiding tot kraamverzorgende te volgen! Op het ROC Menso Alting kun je voor verschillende routes kiezen om kraamverzorgende te worden. De docenten zijn enthousiast en deskundig. Ze kennen het beroep en werken nauw samen met de kraamzorgorganisaties in de regio. De verschillende opleidingen voldoen aan de landelijke eisen. Je vindt alle informatie over de mogelijkheden hieronder.

ROC Menso Alting biedt 4 verschillende routes aan om kraamverzorgende te worden, namelijk: de opleiding tot kraamverzorgende (branche erkend), de BOL-opleiding Verzorgende-IG, de BBL-opleiding Verzorgende-IG en keuzedeel Verdieping kraamzorg.

BOL-opleiding Verzorgende-IG

 • Duur: 3 jaar
 • Stagemogelijkheden in kraamzorg: Ja
 • Opbouw: 1e jaar theorie, 2e/3e jaar stage

Tijdens deze driejarige opleiding maak je in het eerste leerjaar kennis met de kraamzorg en is er de mogelijkheid om in leerjaar 2 en/of leerjaar 3 je stage bij een kraamzorgorganisatie te volgen. Heb je stage gelopen in de kraamzorg en dit voldoende afgerond? Dan kun je na het behalen van je diploma aan het werk bij een kraamzorgorganisatie.

Aanmelden voor de BOL-opleiding Verzorgende-IG kan via deze link:

BBL-opleiding Verzorgende-IG

 • Duur: 2 jaar
 • Praktijkgericht: 1 dag per week naar school, gecombineerd met werk in de praktijk

In deze tweejarige opleiding word je breed opgeleid en kun je gaan werken met verschillende doelgroepen, onder andere in de kraamzorg! Je gaat 1 dag in de week naar school en de overige dagen leer je in de praktijk bij een kraamzorgorganisatie. Aanmelden voor de BBL-opleiding Verzorgende-IG kan via onderstaande knop:

Eerst nog meer weten over deze opleiding? Download dan de brochure:

Opleiding Kraamverzorgende (branche erkend)

 • Duur: 15 maanden
 • Werk-leerovereenkomst: Ja
 • Startdata: November of April

Je volgt een opleiding van 15 maanden tot kraamverzorgende. Je hebt een leer arbeidsovereenkomst bij een kraamzorgorganisatie. De lesdagen zijn volgens rooster ingepland. Lees meer over de opleiding Kraamverzorgende (branche erkend) in onderstaande folder.

In April 2024 start een nieuwe groep voor de opleiding Kraamverzorgende (branche erkend).

Aanmelden voor de branche erkende opleiding kan via de knop hieronder.

Eerst nog meer weten over deze opleiding? Download dan de brochure:

Keuzedeel Verdieping kraamzorg 

 • Voor: Verzorgende IG-professionals
 • Duur: Gedurende 20 weken: 12 lesbijeenkomsten op school

Ben jij verzorgende-IG en wil je graag werken in de kraamzorg? Dan is deze korte opleiding echt iets voor jou! Je hebt een arbeidsovereenkomst bij een kraamzorgorganisatie en volgt 12 les bijeenkomsten op het ROC Menso Alting. Na het behalen van je bewijs van deelname kun je je registreren als kraamverzorgende. Aanmelden voor het keuzedeel Verdieping kraamzorg kan via onderstaande knop.

Eerst nog meer weten over dit keuzedeel? Download dan de brochure:

Het financieren van je studie

Wij begrijpen hoe lastig het soms kan zijn om je opleiding te financieren. Zeker met de veranderingen omtrent het STAP-budget. Hierdoor merken wij dat steeds minder mensen in aanmerking komen voor bepaalde financiële steun.

Bij ROC Menso Alting zijn we hier om je te ondersteunen op financieel gebied. Als je voldoet aan de gestelde voorwaarden, kunnen we bijvoorbeeld via de gemeente een subsidie aanvragen om je te helpen. Daarnaast zijn we voortdurend actief op zoek naar andere mogelijkheden om de kosten van de opleiding te verlichten.

Wil je weten welke opties er voor jou beschikbaar zijn? Aarzel niet en kom met ons in gesprek. Samen bekijken we hoe we je opleiding zo toegankelijk mogelijk kunnen maken.

Na je studie

Yes! Je hebt je diploma gehaald. En nu?

Als kraamverzorgende word je ingezet in situaties vlak voor, tijdens en (gemiddeld) acht dagen na de geboorte van een baby. In de kraamzorg staan zowel de moeder als de pasgeborene centraal. Je hebt geleerd om in verschillende situaties in te schatten welke zorg en begeleiding er nodig is. Je hebt een professionele houding en kunt met kennis van zaken het beroep uitoefenen. Je observeert, signaleert en coördineert.

Als kraamverzorgende werk je intensief samen met onder andere de verloskundige en overige professionals in de geboortezorg. Samen dragen jullie zorg voor een veilige en goede start van de pasgeborene. Het werken in de kraamzorg is afwisselend, uitdagend en veelzijdig.

Een kraamverzorgende is:

 • flexibel
 • sociaal
 • geduldig
 • zorgzaam
 • praktisch
 • betrouwbaar

Daarnaast kun je goed samenwerken en blijf je ook in acute situaties rustig en alert.

Tiana Boersma kraamverzorgende en voormalig student kraamzorg ROC Menso Alting vertelt je graag meer over haar vak:

Meer informatie?

Heb je specifieke vragen of wil je meer informatie? Neem contact op met Petra Buist via e-mail op fp.buist@rocmensoalting.nl of bel ons tijdens de openingstijden op 050-524 45 80.