Kraamverzorgende worden?

Op het ROC Menso Alting kun je op verschillende manieren een opleiding tot kraamverzorgende volgen. Wanneer je voor het ROC Menso Alting kiest dan kies je voor kwaliteit: De docenten waar je door wordt begeleid en opgeleid zijn enthousiast en deskundig, ze kennen het beroep en werken nauw samen met de kraamzorgorganisaties in de regio. De verschillende opleidingen voldoen aan de landelijke eisen. Wanneer je één van onderstaande opleidingen voldoende hebt afgerond kun je je registreren als kraamverzorgende bij het Kennis Centrum Kraamzorg. Je vindt alle informatie over de mogelijkheden hieronder.

 • BOL opleiding verzorgende IG.
  Tijdens deze drie-jarige opleiding maak je in het eerste leerjaar kennis met de kraamzorg en is er de mogelijkheid om in leerjaar 2 en/ of leerjaar 3 je stage bij een kraamzorgorganisatie te volgen. Heb je stage gelopen in de kraamzorg en dit voldoende afgerond dan kun je na het behalen van je diploma aan het werk bij een kraamzorg-organisatie.

  Aanmelden voor de BOL opleiding verzorgende-IG kan via deze link:
 • BBL opleiding verzorgende IG in de kraamzorg.
  In deze tweejarige opleiding word je breed opgeleid en kun je gaan werken met verschillende doelgroepen, onder andere in de kraamzorg!  Je gaat 1 dag in de week naar school en de overige dagen leer je in de praktijk bij een kraamzorgorganisatie. Aanmelden voor de BBL opleiding verzorgende IG kan via onderstaande knop:
 • De branche erkende opleiding tot kraamverzorgende.
  Je volgt een opleiding van 15 maanden tot kraamverzorgende. Je hebt een leer arbeidsovereenkomst bij een kraamzorgorganisatie. De lesdagen zijn volgens rooster ingepland. Lees meer over de opleiding Branche erkende opleiding tot kraamverzorgende in onderstaande folder.
  In november 2023 start een nieuwe groep voor de opleiding tot kraamverzorgende.
  Aanmelden voor de branch erkende opleiding kan via het invullen van het formulier onder de folder. Het ingevulde formulier kan gemaild worden naar groningen@rocmensoalting.nl.
 • Keuzedeel verdieping in de kraamzorg. 
  Ben jij verzorgende IG en wil je graag werken in de kraamzorg? Dan is deze korte opleiding echt iets voor jou!  Je hebt een arbeidsovereenkomst bij een kraamzorgorganisatie en volgt 12 les bijeenkomsten op het ROC Menso Alting. Na het behalen van je bewijs van deelname kun je je registreren als kraamverzorgende. Aanmelden voor de opleiding verdieping in de kraamzorg kan via het invullen van het formulier onder de folder. Het ingevulde formulier kan gemaild worden naar groningen@rocmensoalting.nl.

Het beroep

Als kraamverzorgende word je ingezet in situaties vlak voor, tijdens en (gemiddeld) acht dagen na de geboorte van een baby. In de kraamzorg staan zowel de moeder als de pasgeborene centraal. In deze verschillende situaties kun je inschatten welke zorg en begeleiding er nodig is. Je hebt een professionele houding en kunt met kennis van zaken het beroep uitoefenen. Je observeert, signaleert en coördineert.
De kraamverzorgende werkt intensief samen met onder andere de verloskundige en overige professionals in de geboortezorg. Samen dragen jullie zorg voor een veilige en goede start van de pasgeborene.

Het werken in de kraamzorg is afwisselend, uitdagend en veelzijdig.

Belangrijke persoonskenmerken van een kraamverzorgende zijn:
Flexibel, sociaal, geduldig, zorgzaam, praktisch en betrouwbaar, daarnaast kun je goed samenwerken en blijf je ook in acute situaties rustig en alert.

Tiana Boersma kraamverzorgende en voormalig student kraamzorg ROC Menso Alting vertelt je graag meer over haar vak:

Meer informatie?

Petra Buist beantwoordt via mail graag je vragen over de kraamzorg fp.buist@rocmensoalting.nl.

Bel je liever? Tijdens de openingstijden van onze school kun je bellen met 050-524 45 80.