header image

Van havo naar mbo

Overweeg jij over te stappen van havo 3/4 naar het mbo? Lees snel verder, want het kan een hele slimme keuze zijn.

Slimme keus: van havo naar mbo

Een overstap van havo naar een mbo-opleiding is een slimme keuze als je havo 4/5 moeilijk vindt, als het hbo (nog) niet bij je past of als je liever leert door te ‘doen’ dan door met je neus in de schoolboeken te zitten.

Je kunt al starten met een mbo-opleiding als je een overgangsbewijs van havo 3 naar havo 4 hebt. 

Leren voor een beroep

Op het mbo leer je voor een beroep of vak, daarom leer je vooral van én in de praktijk. Je werkt bijvoorbeeld in praktijkruimtes, je krijgt opdrachten uit het bedrijfsleven en natuurlijk ga je op stage. Je ontdekt waar je talent ligt en ontwikkelt je tot een echte vakman/vakvrouw. Op het mbo ervaar je al wat je beroep inhoudt in plaats van dat je dat alleen in boeken leest. Zo leer je niet alleen wat het betekent om je vak uit te oefenen, maar leer je ook de vaardigheden die nodig zijn in je latere beroep.

Voordelen mbo

De voordelen van het mbo zetten we even op een rijtje: 

  • Je volgt een opleiding die bij jouw interesses en talenten past.
  • Je doet veel praktijkervaring op en zo leer je het snelst.
  • Als mbo-student doe je al veel ervaring op. Dit geeft je op het hbo vaak een voorsprong op havisten.
  • Je loopt stage en komt in aanraking met het bedrijfsleven. Je begint dus al met het opbouwen van een netwerk.
  • Na het afronden van je mbo-opleiding heb je een vakdiploma op zak waarmee je al kunt gaan werken, ook als het hbo later niet lukt.
  • Je kunt via het mbo ook versneld doorstromen naar het hbo. We bieden meerdere trajecten aan die voor havisten interessant zijn.

Loïs maakte de overstap van havo naar het mbo.

Waarom ROC Menso Alting?

Studenten beoordelen ons als een fijne en goede school. Ook de onderwijsinspectie is tevreden over de kwaliteit van ons onderwijs. We zijn het beste ROC van Noord-Nederland en landelijk de nummer 2 volgens de onafhankelijke Keuzegids MBO.
Wat is onze kracht? Ons relatief kleine roc heeft korte lijntjes met studenten en met stagebedrijven. Daardoor weten we wat er speelt bij studenten en kunnen we goed aansluiten bij veranderingen en ontwikkelingen.

Meer weten?

Wil je meer weten over jouw mogelijkheden? Aarzel niet en neem contact met ons op via de link ‘persoonlijk studieadvies’. Wij helpen je graag verder.

Folder havo-mbo

lijst afbeelding

Persoonlijk studieadvies