Van havo naar mbo

Loïs maakte de overstap en heeft er geen moment spijt van. Ze zit in haar eerste jaar van de mbo-opleiding Onderwijsassistent. 

“Ik was gezakt voor de havo en kon kiezen om het jaar opnieuw te doen, de vavo te doen of naar het mbo te gaan. Omdat ik altijd al praktisch bezig wilde, heb ik gekozen voor het mbo. Ook zag ik het hbo op dat moment niet echt zitten.

Het praktisch werken op het mbo sprak mij erg aan, net zoals het stagelopen. Op hbo-opleidingen loop je veel minder of zelfs geen stage. Het voelde goed om naar het mbo te gaan. Ook omdat ik het idee had dat de stap naar het hbo moeilijker zou zijn voor mij. Hoewel ik de overstap in het begin erg spannend vond, merkte ik ook dat het mbo iets gemakkelijker voor mij is. Uiteindelijk vind ik het alleen maar leuk en heb ik nooit spijt gehad van de keuze die ik heb gemaakt.

Ik was de enige uit de klas die naar het mbo ging, maar niet de enige van mijn school. Doordat ik als enige van mijn klas naar het mbo ging had ik wel het gevoel dat ik faalde en dat maakte het wel een moeilijke overstap voor mij. Maar dat is niet zo, weet ik nu. Als je van de havo naar het mbo gaat faal je niet!

Ik ben super blij met de keuze om naar het mbo te gaan, ik heb er veel geleerd! Er is ook heel veel mogelijk als je het te makkelijk of te moeilijk vindt en dat vind ik super fijn aan het mbo.”

Heb je tips voor havo-leerlingen die twijfelen over een mbo-opleiding?

“Ik zou zeggen: gewoon doen! Je gaat er geen spijt van hebben! Mensen zeiden altijd tegen mij dat het mbo ‘anders’ was, maar dat is niet zo. Jij kunt zelf het beste bepalen wat bij je past.”